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 14 July 2023 

 
 

UNIFIED INTERPRETATION OF SOLAS CHAPTER II-1 
 
 
1  The Maritime Safety Committee, at its eighty-seventh session (12 to 21 May 2010), 
with a view to providing more specific guidance for application of the relevant requirements of 
the 1974 SOLAS Convention, approved a unified interpretation of SOLAS regulation II-1/2.14, 
prepared by the Sub-Committee on Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, 
at its fifty-second session. 
 
2 The Maritime Safety Committee, at its 105th session (20 to 29 April 2022), agreed to 
amend the above unified interpretation by incorporating interpretations for SOLAS 
regulations II-1/5.4 and II-1/5.5, prepared by the Sub-Committee on Ship Design and 
Construction, at its eighth session (17 to 21 January 2022).  
 
3 The Maritime Safety Committee, at its 107th session (31 May to 9 June 2023), in order 
to clarify the documentation which is necessary to support an Administration or a recognized 
organization (RO) in verifying compliance with SOLAS regulation II-1/3-8, as well as to provide 
clarification for pressure testing of penetrations in watertight divisions after a fire test  
(SOLAS regulation II-1/13.2.3), approved amendments to MSC.1/Circ.1362/Rev.1, prepared 
by the Sub-Committee on Ship Design and Construction, at its ninth session. 
 
4   Member Governments are invited to use the annexed unified interpretations as 
guidance when applying relevant provisions of SOLAS chapter II-1 and to bring them to the 
attention of all parties concerned. 
 
5  This circular revokes MSC.1/Circ.1362/Rev.1. 
 
 

*** 
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ANNEX 
 

UNIFIED INTERPRETATION OF SOLAS CHAPTER II-1 
 
Regulation 2.14 – Definitions  
 
For ships constructed on or after 21 May 2010: In determining the permeability of a space, the 
volume of a space should be taken as the moulded volume, i.e. the immersed volume of a 
space should be the underwater moulded volume of that space multiplied by the permeability. 

 
Regulation 3-8 
 
SOLAS regulation II-1/3-8, as amended by resolution MSC.474(102) reads: 
 

"Regulation 3-8 
 
Towing and mooring equipment 
 
1 Paragraphs 4 to 6 of this regulation apply to ships constructed on or 
after 1 January 2007. 
 

2 Paragraphs 7 and 8 of this regulation only apply to ships: 
 

.1 for which the building contract is placed on or after 1 January 2024; or 
 

.2 in the absence of a building contract, the keel of which is laid, or which is at 
a similar stage of construction on or after 1 July 2024; or 

 

.3 the delivery of which is on or after 1 January 2027. 
 

3 This regulation does not apply to towing arrangements provided in accordance with 
regulation 3-4. 
 

4 Ships shall be provided with arrangements, equipment, and fittings of sufficient safe 
working load to enable the safe conduct of all towing and mooring operations associated with 
the normal operation of the ship. 
 

5 Arrangements, equipment and fittings provided in accordance with paragraph 4 above 
shall meet the appropriate requirements of the Administration or an organization recognized 
by the Administration under regulation I/6.1 
 

6 Each fitting or item of equipment provided under this regulation shall be clearly 
marked with any limitations associated with its safe operation, taking into account the strength 
of the supporting ship's structure and its attachment to it. 
 

 
1 

 Refer to the Guidance on shipboard towing and mooring equipment (MSC.1/Circ.1175) for ships constructed 

on or after 1 January 2007 but before 1 January 2024 and the Guidance on shipboard towing and mooring 
equipment (MSC.1/Circ.1175/Rev.1) for ships constructed on or after 1 January 2024. 
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7 For ships of 3,000 gross tonnage and above, the mooring arrangement shall be 
designed, and the mooring equipment including lines shall be selected, in order to ensure 
occupational safety and safe mooring of the ship, based on the guidelines developed by the 
Organization.2 Ship-specific information shall be provided and kept on board.3 

 
8 Ships of less than 3,000 gross tonnage should comply with the requirement in 
paragraph 7 above as far as reasonably practicable, or with applicable national standards of 
the Administration. 
 
9 For all ships, mooring equipment, including lines, shall be inspected and maintained 
in a suitable condition for their intended purposes.4" 
 
Interpretation 
 
1 The expression "all ships" in SOLAS regulation II-1/3-8.9 means ships constructed 
before, on, or after 1 January 2009 in accordance with SOLAS regulation II-1/1.3.3II-1/1.1.3.2. 
 
2 Irrespective of the scope of review by the Administration or a recognized organization 
(RO), as clarified below, for ships covered by the application provisions described in SOLAS 
regulations II-1/3-8.1 and II-1/3-8.2, as amended by resolution MSC.474(102), owners and 
designers should comply with the: 

 

.1 Revised guidance on shipboard towing and mooring equipment 
(MSC.1/Circ.1175/Rev.1); 

 

.2 Guidelines on the design of mooring arrangements and the selection of 
appropriate mooring equipment and fittings for safe mooring 
(MSC.1/Circ.1619); and  

 

.3  Guidelines for inspection and maintenance of mooring equipment including 
lines (MSC.1/Circ.1620),  

 

footnoted in SOLAS regulation II-1/3-8, in its entirety, and ensure that appropriate measures 
are taken to mitigate any occupational risks arising from deviations. 
 
3 While applying the requirements of SOLAS regulation II-1/3-8.4 to 
regulation II-1/3-8.6 and SOLAS regulation II-1/3-8.8, for ships of less than 3,000 gross 
tonnage, the following is recommended: 
 

.1 the "Towing and mooring arrangements plan" should be provided for 
information, where the winch brake holding capacities should be included in 
addition to the information provided in section 5 (Towing and mooring 
arrangements plan) of the annex to MSC.1/Circ.1175/Rev.1. A technical 
specification document of the mooring lines supplied with the ship should be 
provided for information. The manufacturers' recommended minimum 
diameter D of each fitting in contact with the mooring lines and the Line 
Design Break Force (LDBF) of the mooring lines should be included in the 
document; 

 
2  Refer to the Guidelines on the design of mooring arrangements and the selection of appropriate mooring 

equipment and fittings for safe mooring (MSC.1/Circ.1619). 
 

3  Refer to towing and mooring arrangement plan in the Guidelines on the design of mooring arrangements 

and the selection of appropriate mooring equipment and fittings for safe mooring (MSC.1/Circ.1619). 
 

4  Refer to the Guidelines for inspection and maintenance of mooring equipment including lines 

(MSC.1/Circ.1620). 
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.2 for confirmation of the appropriate selection of mooring line, the properties of 
mooring lines related to LDBF and bend radius (D/d ratio) should be 
submitted to the Administration or the RO. A warning should be provided that 
the wear rate of lines may be higher for lower diameter (paragraph 5.6 of 
MSC.1/Circ.1620); and 

 
.3 at delivery of the ship, the Administration or the RO should confirm that the 

towing and mooring arrangements plan is provided on board. 
 

4 While applying the requirements of SOLAS regulation II-1/3-8.4 to  
regulation II-1/3-8.6 and the SOLAS regulation II-1/3-8.7, for ships of 3,000 gross tonnage and 
above, the following is recommended in addition to those specified under paragraph 3 of this 
interpretation: 
 

.1 a document should be provided by the designer for information and as a 
supplement to the towing and mooring arrangements plan, confirming that 
MSC.1/Circ.1619 has been considered. The document should explicitly state 
that the deviations, if any, were unavoidable; 

 

.2 deviations should be recorded (paragraph 6.1 of MSC.1/Circ.1619), 
justification and suitable safety measures should be provided (paragraph 6.2 
of MSC.1/Circ.1619) in the supplement to the towing and mooring 
arrangements plan. A reference to the supplement should be included in the 
towing and mooring arrangements plan (paragraph 6.3 of MSC.1/Circ.1619); 

 

.3 if deviations are not found necessary, and the supplement is not needed, 
then this should be mentioned explicitly in the towing and mooring 
arrangements plan; 

 
.4 the mooring winchesʹ brake holding capacities should be less than 100% of 

the Ship Design Minimum Breaking Load (MBLSD) (paragraphs 5.2.3.3 
and 5.2.4 of MSC.1/Circ.1619). The winches should be fitted with brakes that 
allow for the reliable setting of the brake rendering load; and 

 
.5 at delivery of the ship, the Administration or the RO should confirm that the 

towing and mooring arrangements plan and the supplement describing 
deviations and suitable safety measures is provided on board. 

 
5 While applying the requirements of SOLAS regulation II-1/3-8.9, the following should 
be complied with, and compliance should be confirmed by the surveyor at the initial survey for 
new ships or at the first annual survey for the issuance of the Cargo Ship Safety Construction 
Certificate or renewal survey for the issuance of the Passenger Ship Safety Certificate 
after 1 January 2024 for existing ships: 
 

.1 procedures for mooring operations, inspection and maintenance of mooring 
equipment, including mooring lines, should be established and available on 
board (paragraph 3.1 of MSC.1/Circ.1620), taking into account industry 
practices (section 7 of MSC.1/Circ.1620); 

 
.2 procedures to allow the identification and control of mooring lines, tails and 

associated attachments should be established and available on board 
(paragraph 3.3 of MSC.1/Circ.1620); 
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.3 the periodic inspection of mooring lines, mooring line tails and associated 
attachments should be included in the onboard maintenance plan or 
equivalent maintenance management system (paragraph 4.1.1 of 
MSC.1/Circ.1620); 

 
.4 manufacturersʹ criteria for replacement of mooring lines should be available 

(paragraph 4.3.1 of MSC.1/Circ.1620); 
 
.5 records of the original design concept, equipment, arrangements and 

specifications should be available on board (paragraph 4.4.4 of 
MSC.1/Circ.1620). For ships the keels of which were laid before 1 January 
2007 and without appropriate documentation, owners may establish the 
MBLSD for mooring based on the safe working load of mooring equipment 
provided on board. If no safe working load is specified, then owners are 
advised to check strength of mooring equipment and their supporting hull 
structure based on MSC.1/Circ.1175/Rev.1 and determine MBLSD based on 
actual capacity of the equipment and their supporting hull structure on board. 
Manufacturers' test certificates for mooring lines, joining shackles and 
synthetic tails should be kept on board and properly linked back to the 
equipment, if available (paragraph 6.2 of MSC.1/Circ.1620); and 

 
.6 a document should be provided on board for gathering the information above 

and describe how the information listed above is filed and collected. 
 
6 While applying the requirements of SOLAS regulation II-1/3-8.9, the following should 
be complied with, and the compliance should be confirmed by the surveyor at the periodical 
survey for endorsement/issue of the Cargo Ship Safety Construction Certificate or the renewal 
survey for the Passenger Ship Safety Certificate after 1 January 2024 for existing ships: 
 

.1 the records of inspection and maintenance of mooring equipment and 
inspection and replacement of mooring lines, since the last periodical survey, 
should be kept updated and available on board (paragraphs 4.4.3 and 6.1 of 
MSC.1/Circ.1620). 

 
Regulations 5.4 and 5.5 
 
SOLAS regulations II-1/5.4 and II-1/5.5 read: 
 
"Regulation 5 
 
Intact stability 
 
… 
 
4 Where any alterations are made to a ship so as to materially affect the stability 
information supplied to the master, amended stability information shall be provided. 
If necessary, the ship shall be re-inclined. The ship shall be re-inclined if anticipated deviations 
exceed one of the values specified in paragraph 5. 
 
5 At periodical intervals not exceeding five years, a lightweight survey shall be carried 
out on all passenger ships to verify any changes in lightship displacement and longitudinal 
centre of gravity. The ship shall be re-inclined whenever, in comparison with the approved 
stability information, a deviation from the lightship displacement exceeding 2% or a deviation 
of the longitudinal centre of gravity exceeding 1% of L is found or anticipated." 
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Revised Explanatory Notes to SOLAS regulation II-1/5.4 (resolutions MSC.429(98)/Rev.1 
and Rev.2) read: 
 
"Regulation 5.4 
 
1 When alterations are made to a ship in service that result in calculable differences in 
the lightship properties, a detailed weights and centres of gravity calculation to adjust the 
lightship properties should be carried out. If the adjusted lightship displacement or longitudinal 
centre of gravity, when compared to the approved values, exceeds one of the deviation limits 
specified in regulation 5.5, the ship should be re-inclined. In addition, if the adjusted lightship 
vertical centre of gravity, when compared to the approved value, exceeds 1%, the ship should 
be re-inclined. The lightship transverse centre of gravity is not subject to a deviation limit. 
 
2 When a ship does not exceed the deviation limits specified in explanatory note 1 
above, amended stability information should be provided to the master using the new 
calculated lightship properties if any of the following deviations from the approved values 
are exceeded: 
 

.1 1% of the lightship displacement; or 
 
.2 0.5% of L for the longitudinal centre of gravity; or 
 
.3 0.5% of the vertical centre of gravity. 

 
However, in cases when these deviation limits are not exceeded, it is not necessary to amend 
the stability information supplied to the master. 
 
3 When multiple alterations are made to a ship in service over a period of time and each 
alteration is within the deviation limits specified above, the cumulative total changes to the 
lightship properties from the most recent inclining also should not exceed the deviation limits 
specified above or the ship should be re-inclined." 
 
Interpretation 
 
Definition of lightweight calculation 
 
For the purposes of this interpretation, the term "lightweight calculation" means a detailed 
calculation of weights on and weights off a ship, resulting from all alterations to the ship since 
the date of the last approved inclining test, to determine the adjusted lightship properties. 
Lightship properties include weights and the centre of gravity. The documented weights and 
their centres of gravity should be verified on board/on-site by the attending class surveyor. 
 
When weights are added, removed or relocated, the final cumulative change is to be compared 
to the last approved inclining test. 
 
"Lightweight survey" is defined in the International Code on Intact Stability 2008, 
paragraph 2.24. 
 
Definition of stability information 
 
"Stability information" includes any document (whether on paper or electronic) or electronic 
means of calculation of stability which includes lightship properties. This could include, but is 
not limited to, the approved stability book, computer software for onboard calculation of 
stability, the approved strength book and the loading instrument. 
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Amendment of stability information in conjunction with alterations of lightship 
properties 
 
1 If the lightweight calculation, regardless of keel laying date, shows a deviation in 
lightweight mass, or the longitudinal or vertical position of the centre of gravity: 
 

.1 beyond any of the tolerance limits specified in explanatory note 1 to SOLAS 
regulation II-1/5.4 (resolutions MSC.429(98)/Rev.1 and Rev.2), then the ship 
should be re-inclined and the stability information, as defined above, should 
be updated to reflect the lightship properties derived from the inclining test 
and should be approved; 

 
.2 within the tolerance limits specified in the explanatory note 1 and exceeding 

any of the deviations specified in explanatory note 2 to 
SOLAS regulation II-1/5.4 (resolutions MSC.429(98)/Rev.1 and Rev.2), then 
the stability information should be updated to reflect the lightship properties 
derived from the lightweight calculation and should be approved; or 

 
.3 within the tolerance limits specified in explanatory note 2 to 

SOLAS regulation II-1/5.4 (resolutions MSC.429(98)/Rev.1 and Rev.2), then 
a copy of the endorsed lightweight calculation report should be provided 
on board for future reference with no further amendments required to the 
stability information. However, even if addition, removal or relocation of any 
weight results in lightship particulars being within tolerable limits, that weight 
should still be noted and the "constant" adjusted for lightweight calculation in 
the stability information for all future references and calculations. 

 
2 A summary of paragraph 1 of this interpretation is provided in the following table. 
Where stability information is to be updated, it should be approved and provided to the master 
with the instruction that it should now be used for all stability calculations. 
 

Scenario, as calculated by 
lightweight calculation 

Requirement 
for inclining 

test 

Update of stability information 

Lightweight change > 2% Yes Yes, using new incline result 

LCG change > 1% of L (either forward 
or aft) 

Yes Yes, using new incline result 

VCG change > 1%  Yes Yes, using new incline result 

   

1% < Lightweight change ≤ 2% No Yes, using lightweight calculation 

0.5% of L < LCG change ≤ 1% of L 
(either forward or aft) 

No Yes, using lightweight calculation 

0.5% < VCG change ≤ 1% No Yes, using lightweight calculation 

   

Lightweight change ≤ 1% No No 

LCG change ≤ 0.5% of L (either 
forward or aft) 

No No 

VCG change ≤ 0.5% No No 

 
3 Lightship properties should be consistent in all documents which use them, 
e.g. loading manual, stability manual and computer data. 
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4 A change in lightweight will result in a change in deadweight unless there is an 
associated change in freeboard. The consequences of the change could have an impact on 
compliance with other regulations, e.g. MARPOL Annex VI.  
 
Regulation 13 
 
SOLAS regulation II-1/13.2.3 reads: 
 
"Regulation 13 
Openings in watertight bulkheads below the bulkhead deck in passenger ships  
 
2.3 Lead or other heat-sensitive materials shall not be used in systems which penetrate 
watertight bulkheads, where deterioration of such systems in the event of fire would impair the 
watertight integrity of the bulkheads." 
 
Interpretation 
 
1 Any penetration used for the passage of heat-sensitive piping systems through a 
watertight bulkhead or deck on a passenger ship under SOLAS regulation II-1/13.2.3 should 
be tested with the heat-sensitive piping and should be type-approved for watertight integrity as 
per paragraphs 4 and 5 of the explanatory notes to regulation II-1/13.2.3 contained in the annex 
of resolutions MSC.429(98)/Rev.1 and Rev.2, as applicable, after the fire test. 
 
2 SOLAS regulation II-1/13.2.3 should be applicable to heat-sensitive piping systems 
and should not be applied to cable penetrations in watertight bulkheads and decks. 

 
 

___________ 


